Y
Y
O
O
D
D
E
E
Z
Z
E
E
E
E
N
N

Meditery

Greek inspired penthouse
About

Brief

This spacious penthouse, filled with the sea breeze of the Aegean Sea, is intended for the relaxation and life of a businessman in Greece. Just a short drive from the capital, the Meditery is an ideal place where Greek tycoons can go to get their dose of sun, sea, and sand. The studio was fortunate to take on the challenge of creating an interior that would match the surrounding lifestyle and the luxurious nature of the cradle of civilization.

placeholder Created using Figma

Location:

Glyfada, Greece
customizable Created using Figma

Square meters:

610m²
calendar Created using Figma

Date:

In progress

Planning

This project consists of one floor and a terrace upstairs, connected by a lift with personal access. The penthouse consists of a spacious living room combined with a kitchen and dining room, a wine room, a large master block, and two guest bedrooms with private bathrooms and wardrobes. An interesting planning solution was to create a seating area and a fireplace separate from all the areas to divide the space between the living room and the dining room and make it more comfortable.

Concept

The ambiance that is known for the most magnificent locations in Greece imbues everything about this penthouse. Glyfa is a great place to relax and unwind away from the hustle and bustle of modern city life. However, along with the natural recreational outdoor landscapes, Glyfa is also covered with luxurious villas, hotels, and houses. In developing the design concept for this project, the studio team focused on modern classics of the interior, timeless materials, and noble shades to match the glorious Greek history.

Custom

Before the designers considered dividing the space between the living and the dining rooms, they felt that such a luxurious interior could not do without a fireplace based on the studio’s drawings. And so, the solution came by itself in the form of an elegant brass product, which ideally placed exactly where it is now. It consists of a round firebox of chipped marble based on the designers’ drawings and an unusual brass brush hanging directly from the ceiling. Around the eco-fireplace, the team placed Minotti chairs with deep seating, on which, upon sitting down, one will not want to get up with a glass of wine for a long time.

Realization

When the team and the client agreed that a modern classic would be ideal for this project, the designers began to think over what remarkable elements would best fill the penthouse on the shores of the Aegean Sea. They opted for wall moldings, an abundance of Fiori di Bosco marble, columns, sculptures, non-linear parquet flooring, and ethnic elements. The main seating area, the living room, is set on a gorgeous wool and silk rug by Jan Kath, on which the designers positioned the Poltrona Frau low-rise sofas and Minotti armchairs. Behind one of the sofas is a custom backlit brass shelving unit, while walnut slats that lead into the dining room and living areas adorn the marble columns.

The Greek cuisine is rightfully considered one of the most delicious and healthiest. Therefore, when the studio designers and the client discussed the client’s expectations about the kitchen and dining areas, the client asked the designers to make it as functional and aesthetically pleasing as possible. Thus, when the penthouse guests want to start cooking, they will do it on a custom-made island of marble and wood in a batten based on the studio’s drawings. The designers decided to hide the kitchen itself behind brass panels to make this space aesthetic and laconic. On the right side of the island are the storage areas and the wine room, trimmed with the same vertical walnut slats found in the living room and on the island. At dinner time, guests can sit on Poltrona Frau mustard chairs next to a glass-topped dining table by Eric Schmitt.

The entire master area containing a bathroom and a wardrobe is a tribute to nature and imaginative interior design. With its wide, dark green headboard, the Henge bed uniquely matches the custom oak log bench with brass fittings and bedside tables and the same gorgeous ethnic carpet found in the living room. There is also a green garden of olive trees behind the graphite glass, decorated with walnut slats, creating the right climate in the bathroom. The washbasin of two types of marble has slabs that are layered on top of each other and pulled out in different directions to create a stylish dynamic. The glass cube houses a custom infinity pool lost in greenery, creating a cozy oasis of relaxation.