Y
Y
O
O
D
D
E
E
Z
Z
E
E
E
E
N
N

Frozenville

Cozy fortess of Aspen Resort
About

Brief

High in the mountains in the Aspen resort lies the cold but cozy fortress of Frozenville. A famous American realtor built this two-story home for his family and friends to visit and enjoy winter sports in Aspen. In love with the barnhouse style, the client wanted to maintain this style inside the house while allowing the team to make partial changes in the exterior. In addition, the client's special request was for the team to make many children's rooms, like in a camp setting, for families to relax.

placeholder Created using Figma

Location:

Aspen, USA
calendar Created using Figma

Date:

In progress
group Created using Figma

Team:

Artem Zverev, co-founder and leading architect; Artur Sharf, co-founder and leading architect

Planning

This spacious retreat for enjoying the winter in the mountains consists of two floors: the ground floor and the basement floor. To stay in line with the barnhouse style, the YODEZEEN team partially changed the exterior by removing the windows in some places and letting in more light in other areas. The first floor consists of a living room, a family room, a large dining room, a TV lounge, a kitchen, a lounge dining room, a hall, two master bedrooms, and two guest rooms. On the basement floor, the emphasis is on making an ideal living space for children, where there are as many as six bedrooms around a functional living room, in which children and even adults can have fun.

Concept

The barnhouse concept assumes simplicity and laconic form while not neglecting functionality. Often, such architecture looks favorable in large open spaces and harmoniously fits into the natural environment. The team and the client had no doubts that the Frozenville design concept perfectly assimilates with the freshness of the mountainous landscape. The cold shades of the interior and a certain harshness and rawness of natural materials go well together with the abundance of cozy seating areas, places by the fireplace, and warm lighting solutions.

Realization

Since the house is on a hill, a stunning view of the mountain scenery opens up from every angle of the first floor. Therefore, wherever any visitors sit down to rest or dine, they will be surrounded by the splendor of pristine nature. In the center of the floor, where the ceiling height reaches eight meters, there is a glass atrium with beams, so a beautiful view opens up from above in case of snowfall. The ceiling of burnt wood has a grayish tint, and the floor of natural stone has parquet inserts. Nearly all lounge furniture is custom-designed with marble and tree-frame sofas and coffee tables around the living room and family room, complemented by fluffy Baxter chairs and tables and David Groppi floor lamps.

In the center of the first floor, there is a massive custom dining table made of saw cut wood on stone column legs, at which a large company can comfortably sit. A Carpenters Workshop Gallery glass chandelier hangs in the center of the banquet table in huge icy drops. There is also a Baxter table for a smaller company in the lounge-dining room, which a circle with Cattelan chairs furnishes, and a Henge spherical light composition hangs above.

Thanks to panoramic windows, both master bedrooms seem to merge with nature. The first master bedroom is the biggest, as it is more prominent in size and has a custom labradorite fireplace, next to which there are white leather Cassina chairs. The principle design between the master bedrooms and the guest rooms is similar—the walls consist of natural raw wood and the custom beds seem to grow out of them. In the second master bedroom, instead of a fireplace area, there is a custom sofa recessed into a niche, Minotti armchairs, and a rack and table based on the studio’s drawings. In the large master bathroom, the designers made custom oval sinks in Silver Roots marble with cuts and separated them from the custom bath with a corrugated glass and metal frame divider.

Besides the first floor, and depending on the age of the visitors, the house is perfectly fit for children’s games and favorite adult pastimes. The guest room has more vibrant accents than the upper floor. To get there, visitors need to go down the spiral staircase made of ferrous metal on the inside and brass on the outside, and wooden steps. In the center, there is a dark green Baxter sofa, Minotti armchairs, and a custom table. And in front of the sofa, there is a huge TV set on an embossed beige travertine wall. This part of the house also has a bar, a wine room, a tasting island, a glass pool table, and a shuffleboard table. The children’s rooms are also on this floor and continue the same design principle found throughout the house. One room can accommodate four children, the light shades of the furniture and walls dominate everywhere, and everything is custom-made.

Custom

A house like Frozenville was hard to imagine without a large fireplace, which would be a bright home and an ideal representative of the barnhouse style interior. The house itself is made of natural labradorite stone and looks like a cave entrance where after putting out the fire, one could take a step outside and feel like coming out on the other side of Mount Aspen.
Another unusual custom piece is the ground floor kitchen island, made of the same stone as the fireplace and floor. It is irregular in shape, but at the same time, it has smooth edges and symmetrical cuts, just like a stone softened by water over time.