Y
Y
O
O
D
D
E
E
Z
Z
E
E
E
E
N
N

Follower Restaurant & Bar

Back to social: embracing the design-for-Insta strategy
Photographer: Andrii Shurpenkov
About

Imagined as an eclectic, eccentric, and modern place for millennials

Follower is a collective image of a generation Y living in two parallel worlds — virtual and real




Restaurant & Bar Awards 2021 - Shortlist

placeholder Created using Figma

Location:

Kyiv, Ukraine
customizable Created using Figma

Square meters:

153m²
calendar Created using Figma

Date:

September 2020
group Created using Figma

Team:

Co-founders & Lead Architects — Artem Zverev, Artur Sharf

Concept

As designers, YODEZEEN, was faced with two essentials tasks: maximum preservation of the historical past of the building, but at the same time, the creation of a restaurant space where the offline and online presence of visitors is strongly intertwined, a space that leaves no opportunity not to post it on social media.

«In the current Internet era business owners are increasingly recognizing the impact of social media on their business. So, the design-for-Insta strategy is becoming essential in such commercial projects as Follower, where we are trying to meet the needs of local businesses and to create the space that perfectly suits generation Y. End goal obviously was in creating a more enticing environment for consumers», – says Lead Architect Artem Zverev.

Planning & Zoning

Located at one of the oldest and longest streets of Kyiv, Velyka Vasylkivska street, the Follower restaurant takes over the two-floors of the brick historical building with the panoramic windows on the central façade. The newly renovated building itself well known as «stalinka» was built in the 1950s by Ukrainian architect Osip Kryvoglaz and has become a part of the entire ensemble of Soviet architecture in Kyiv.

Arranged over two levels the entire space of the Follower restaurant with American and Italian eatery includes the first floor with a cocktail bar and a communal table and the second floor with more intimate seating.

The prime focus of the ground floor completely belongs to the cocktail bar with 3 immense mirrors of 4 meters in height with the imposing list of signature cocktails. The cast-wood bartender’s counter is framed by a stylized ceramic bookshelf with 300 books on it.

A custom rust-styled metal staircase connects the two floors of the restaurant. Upstairs, visitors will find the same interior color palette, but with a more comfortable seating.

Realization

«Seeking the very idea for space we were trying to implement graphic visual motives with lots of honest materials such as steel, glass, wood, even so, putting big attention in creating an authentic sense of eclectic style with adding some things with meanings everywhere in the restaurant», – says Artem.

The dining areas for 84 seating spots are furnished with wood and metal armchairs and wood and concrete tables – one part or which are custom-made and others are furniture delivered from German and Denmark.

Spacious restaurant space with high ceiling in 5 meters, terracotta bricks on the walls, and honey-toned wood complete the authentic atmosphere with 5 millimeters hot rolled steel cladding over the first level.

Directly opposite of the cocktail-bar is a custom artwork featured by YODEZEEN designers: the big picture of imagined Follower, personifying the generation Y. The artwork is 3 meters in height and consists of 200 kg of books laid out in such a way as to create patterns and individual elements of the imaginary face.

The communal table made from wood with a massive metal supports is located in the middle of first level and dedicated to the constant desire of millennials to communicate offline as well. The greenery in the restaurant creates its own individual narrative, an imaginary subterranean garden with lerat tree and monster plants all over the space. Another non-standard work of YODEZEEN designers in this project is a set of metal letters of the word «follower», placed in bulk on the columns of the restaurant.

The restrooms of the restaurant continue the Instagrammble theme. Large room with blue partitions, washbasins made of basalt in the form of an uncouth piece of stone are compositionally complemented by a mirror with a gradient.